Friday, December 28, 2012

Joulu








Jouluaattona tapahtui ihme. Meillä satoi lunta.
Eihän sitä paljoa tullut ja aamulla se oli jo sulanut
pois mutta minä sain valkoisen joulun.
Koko syksyn olen puhunut kuinka joulu ei
tunnu joululta ilman lunta.






Aattoiltana meillä seurattiin missä joulupukki
menee. Siinä vaiheessa tuli lapsilla kiire nukkumaan
kun nähtiin että pukki on jo Usan itärannikolla.
Olipa muuten helpoin ilta nukkumaanmenon
suhteen lasten kanssa. ei yhtään tappelua ja
molemmat nukahti alle 5 minuutissa.





Mies antoi mulle yhden lahjan aatona.
Sen vuoksi kun Suomessa joulua jo oli
vietetty. Oli kyllä ihana lahja. Joulupäivänä
sain sitten lisää lahjoja, olin ollut ilmeisesti
kilttinä kun kuusen alta löytyi kengät ja
vaatteita ja joulusukka oli täynnä kosmetiikkaa <3


Joulupäivänä herättiin aikaisin ja voi kun oli lapset innoissaan, lahjat aukaistiin ja meni ehkä noin tunti
ja esikoinen oksensi. Siitä se sitten lähti, minä olin ainut meidän perheessä joka ei vatsatautia saanut. Meidän joulupäivän suunnitelmat meni uusiksi. Tarkoitus oli mennä miehen tädin luo joulupäivälliselle mutta eihän me voitu sinne mennä muita tartuttamaan. Jäätiin sitten kotiin ja tilattiin ruokaa kiinalaisesta ravintolasta. Erilainen joulu. Oltiin tapaninpäiväkin kotona, vaikka täällä se ei pyhä olekaan.



Wednesday, December 19, 2012

Sandy Hook

En tiedä mistä aloittaa...en ajatellut tästä kirjoittaa mutta totta puhuen ei paljon muutakaan kirjoitettavaa mieleen tule. En usko että on tarpeen kertoa tapahtumista mitään, eiköhän ole perjantain tapahtumat kaikilla ollut mielessä. En vaan voi ymmärtää, en siis millään että miten tällaista voi tapahtua. Luin uutisia jotka joka päivityksellä pahenivat ja malttamattomana odotin että kello on 15.50 jotta saan oman koululaiseni bussilta haettua. Omille lapsille en tapahtumasta kertonut, monet kouluikäisten vanhemmat kertoivat mutta itse koin että 5 vuotias on liian nuori enkä uskonut että hän koulussa siitä muilta lapsilta kuulee. eikä ainakaan vielä ole asiasta puhunut. Uskon että jo vuotta vanhemman lapsen kohdalla tilanne olisi eri. Koulupiiriltä tuli asiasta sähköpostia, he jättivät asian vanhemmille päätettäväksi joten opettajat eivät ole tapahtumia tuoneet ilmi. Myöskin koulujen turvallisuudesta ja harjoituksista muistutettiin. Kauhea ajatella että meidänkin lapsen koulussa on harjoitukset aseellisen tunkeutujan varalle. Lapsille opetetaan mihin mennä piiloon ja olla hiljaa. vielä kauheampaa on ajatella että tämä oikeasti juuri tapahtui. ja näiden harjoitusten vuoksi useita pieniä lapsia hengissä selvityikin. 


Thursday, December 13, 2012

Amerikkalainen ostaa taloa

Yksi mun suosikeista telkkarissa on talo/sisustus ohjelmat. House hunters, Property Virgins, Income Property, Property Brothers etc. HGTV<3

Tykkään haaveilla omasta tulevasta talosta ja on myös hauska seurata kuinka muut ihmiset etsivät sitä omaansa ja minkälaisia vaatimuksia heillä on. Tässä tulee esille hyvin erot mihin suomalainen ja amerikkalainen on tottunut. Täällä taloissa on master bedroom. Kaikista isoin makuuhuone jossa on oma vessa, usein myös niin paljon tilaa että sinne mahtuu sohva tai muu istuma alue. Ja ilman muuta tämä on siis vanhempien makuuhuone. Ei tulisi kuuloonkaan että lapsille olisi talon isoin makkari. Suomessa, ainakin minun perheessä minun vanhemmilla oli pienin makuuhuone, eihän heillä siellä ollut kuin sänky ja lipasto, ei leluja tai koulupöytää. 

Jotkut näistä taloa etsivistä ovat ihan kauhuissaan jos vanhempien makkarissa ei ole omaa kylpyhuonetta. He eivät voi käsittää miten vanhemmat voisivat käyttää samaa kylppäriä kuin lapset. Tai vieraat! huh! Minulle tämäkin on ihan vieras ajatus, sillä minun lapsuuden kodissa on yksi kylppäri ja yksi pikkuvessa. eli siis 1,5 bath, kuten täällä ilmoitettaisiin. koko perhe ja vieraat käyttävät ihan sulassa sovussa samaa kylppäriä. 

Sen lisäksi että kylppäreitä täytyy olla monta, double vanity, his and her sinks, 2 lavuaaria on lähes sääntö. Muistan yhden naisen jossain talon ohjemassa kun hän oli ihan kauhuissaan kun vanhempien makkarissa oli vain yksi lavuaari. Onko tämä nykyään yleistä Suomessa? Itse en muista koskaan nähneeni vastaavaa Suomessa. 


Lisäksi taloissa on formal dining room ja formal living room. 
Useat kodit missä minä olen käynyt, nämä huoneet ovat käytössä hyvin vähän. Ruokailuhuone lähinnä juhlapyhinä, olohuone...en tiedä koska. Kauniitahan ne ovat ja ehdottomasti ruokailuhuoneen itsekin haluan mutta olen usein miettinyt mitä olohuoneelle tekisin. Taloista löytyy myös family room mikä on se käytössä oleva olohuone. 

Tietty Suomessa rakennuskustannukset ovat suuremmat ja siksikin varmasti talot ovat pienempiä eikä turhia neliötä haluta lisäämään kustannuksia. 

Vielä yksi asia mikä minua jaksaa yllättää. Talojen hinnat. Näitä ohjelmia katsoessa on tullut hyvin esille miten eri hintataso täällä on osavaltiosta riippuen. Pohjoisessa on huomattavasti kalliimpaa kuin etelässä.  Tässä yksi esimerkki.

Nämä talot on molemmat melko samankokoisen miljoonakaupungin lähiöstä. Ensimmäinen Texasista, toinen Pennsylvaniasta ihan tästä meidän naapuristosta. 

Tämä talo on 4 makuuhuonetta, 2 kylpyhuonetta. hinta $199,000



Tämä taas 3 makuuhuonetta, 1 kylpyhuone. Hinta $209,000









Tuesday, December 11, 2012

Joulukuusi




Viime viikonloppuna meille tuli joulukuusi. Tai siis joulupuu pitäisi kai sanoa kun kyseessä ei ole kuusi vaan Palsamipihta. Tytöt hyppivät innoissaan kun mies kantoi kuusen, siis puun sisään, koira haisteli siihen malliin että tulikos hälle sisävessa ja kun koristelemisen aika oli niin johan oli joulutunnelmissa myös tämä mamma. Vaikka lunta ei olekaan. Mietin valojen kohdalla pitkään haluanko kirkkaat vai värilliset. kirkkaat on hienommat mutta värillisistä tuli niin lapsuuden joulut mieleen että halusin lopulta ne. Ihastelin sitten violetteja ja mustavalkoisiakin koristeita mutta mielestäni ne eivät ole joulun värejä. Miehelle kyllä jo nauroin että ehkä ensi jouluun mennessä olen ajatusta sen verran sulatellut ettei tunnu vääriltä väreiltä. Mutta on tässä ollut jo ajatuksissa josko meidän makkariin pienen valkoisen kuusen hommais johon musta-valkoiset koristeet...oispa ihana :)




ps. en minä osaa sanoa joulupuu. 30 vuotta on puhuttu kuusesta niin puhun kyllä vieläkin. Vaikka ei teetä ollenkaan vaikeuksia sanoa ChristmasTREE, LOL :)



Sunday, December 9, 2012

My favorite songs at the moment

Bruno Mars - Just the way you are

Train - Hey, Soul Sister

Maroon 5 - Wake Up Call

Maroon 5 - Payphone ft. Wiz Khalifa

Nicki Minaj - Super Bass

Bruno Mars - The Lazy Song

Trey Songz - Bottoms Up ft. Nicki Minaj

Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe

Taio Cruz - Dynamite

Usher - OMG ft. Will.I.Am

Justin bieber - Beauty And A Beat ft. Nicki Minaj

Travie McCoy - Billionaire ft. Bruno Mars


Näistä biiseistä mulla tulee hyvä fiilis ja ne onkin useimmiten soittolistalla.











Saturday, December 8, 2012

Terveysvakuutus

Tuli tässä kuopuksen sairastaessa mieleen että voisin hieman kirjoittaa paikallisesta terveydenhuollosta. Ei meillä ollut onneksi kuin kuumetta ja pientä vatsatautia, jotka toivottavasti on nyt ohi (koputtaa puuta). 

Täällähän siis tarvitaan terveysvakuutus, joita on todella monenlaisia. Ilman vakuutustakin hoitoa saa, ketään ei kuolemaan jätetä mutta kalliiksi se tulee. Tunnen ihmisiä joilla on luottotiedot menneet monien kymmenien tuhansien sairaalamaksujen vuoksi. Meillä on vakuutus miehen työpaikan kautta. Sitä kautta saamme alennuksen vakuutusmaksuihin eikä meiltä edes vaadittu terveystarkastusta vaan automaattisesti kaikki hyväksytään. Täällähän on paljon juttua pre-existing conditions, mitä tää nyt suomeksi onkaan, esim yksi minun työkaveri ei syövän vuoksi vakuutusta helposti saa. Vaikka me saadaankin vakuutusmaksuihin alennus, niin silti maksamme kuukaudessa useamman satasen. Summa tuntuu todella kalliilta Suomessa kasvaneena ja tulevaisuuden haaveissa onkin löytää työpaikka, joko mies tai minä, joka tarjoaa paremman hinnan. Jos minun haaveet toteutuu ja pääsen sairaalan töihin niin sieltä kautta tämä onnistunee. 

Se mitä vakuutus korvaa vaihtelee hirmuisesti. Kuinka monta kertaa olenkaan soittanut vaukuutusyhtiöön tarkistaakseni tiettyjä asioita. Meillä ennaltaehkäisevä hoito, eli iänmukaiset lääkärintarkastukset ja rokotukset ovat meille ilmaiset eli vakuutus korvaa ne kokonaan. Mikäli joudumme käymään lääkärissä sairauden vuoksi, silloin on 15 dollarin omavastuu. Ensiapuun mennessä maksu on muistaakseni $125, hammaslääkärin puolivuotistarkastus puhdistuksineen on $5. Silmälääkärin tarkastus on $50. Ne mitä vakuutus ei korvaa, niihin on yleensä kuitenkin vakuutusfirman puolesta neuvoteltu alennettu hinta ja meillä on maksukatto joten pahimmassakaan tapauksessa laskuja ei silti tulisi kymmeniä tuhansia. 

Meidän vakuutus vaatii että meillä on ennalta päätetty PCP, primary care provider. Lapsilla se on lastenlääkäri ja mieheni ja minä käymme perheklinikalla. Hammaslääkäri on kaikilla sama. Meidän vakuutus on täällä päin todella yleinen joten useimmat paikat hyväksyvät sen. Olen ollut meidän lääkäreihin tyytyväinen enkä koe tarvetta vaihtaa. Vakuutusyhtiö tarjoaa myös 24 h auki olevan sairaanhoitaja puhelinlinjan. Mihin aikaan tahansa voin siis sinne soittaa ja kysyä terveydenhoitoon liittyviä kysymyksiä. Reseptilääkkeistä saa myös alennuksen vakuutuksen kautta. Tietääkseni antibiootit ym on todella halpoja. Minun ehkäisypillerit vakuutuksen kautta olis reilu $70, mutta onnekseni sain gynekologiltani jonkin lääkefirman alennuksen ja sillä maksan $30. Obaman terveydenhuolto uudistuksen myötä ehkäisy tulee täysin vakuutuksen korvattavaksi ja minulle se tulee voimaan maaliskuussa. 

Kyllä se välillä harmittaa maksaa kalliita vakuutusmaksuja mutta toisaalta kyllä etenkin lasten kanssa en ikinä ilman vakuutusta haluaisi elää.