Monday, January 13, 2014

Safe Haven

Istun tässä sairaalan ensiavun vastaanotossa vapaaehtoisena työntekijänä. Edessäni oven vieressä on pieni sairaala vauvan sänky. Useamman kerran olen miettinyt miksi se siinä on, tässä sairaalassa ei ole lastenosastoa eikä synnytysosastoa. Synnytyksen ollessa käynnissä se tosin hoidetaan joten ajattelin että se on sen vuoksi. Sängyn kyljessä lukee Safe Haven ja tänään huomasin seinällä kyltin jossa sanottiin tämän sairaalan kuuluvan Safe Haven lain piiriin. Google avuksi ja selvisihän se... 49 osavaltiota on hyväksynyt lain minkä mukaan vastasyntynyt äiti voi jättää vauvan sairaalaan ilman seuraamuksia itselleen jos tämä tapahtuu ennen kuin vauva on 28 päivän ikäinen. Vauvan voi siis tuoda tänne ja jättää tuohon pieneen sänkyyn. Kenellekään ei tarvitse omaa nimeään kertoa eikä poliisit tule perästä kyseleen. Laki on tullut voimaan 10 vuotta sitten ja 24 vauvaa on Pennsylvaniassa sen avulla pelastettu ja adoptoitu. Mulla tulee ihan itku kurkkuun kun mietin tilannetta jossa äidillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää oma pieni vauva, onneksi kuiten on tällainen turvallinen vaihtoehto jossa ainakin lapsi saa tarvittavan hoidon. 

3 comments:

  1. Alaskassa on sama safe haven law, missa vauvan voi jattaa sairaalaan, fire stationille, etc. Siita huolimatta viime kevaana eras aiti jatti vastasyntyneen ulos, ja seuraukset voi arvata..... :( So sad.

    ReplyDelete
  2. Hienoa, että tuollainen laki on! Toisaalta ihmetyttää, että mikä se 1 osavaltio on, jossa kyseistä lakia ei ole, ja mitkä ne "seuraamukset" äidille on, jos haluaa lapsestaan luopua...

    ReplyDelete
  3. Itse asiassa taitaa nykyaan kaikissa osavaltioissa olla safe haven law - implemented tavalla tai toisella, mutta se lapsen ika vaihtelee.

    ReplyDelete