Saturday, December 8, 2012

Terveysvakuutus

Tuli tässä kuopuksen sairastaessa mieleen että voisin hieman kirjoittaa paikallisesta terveydenhuollosta. Ei meillä ollut onneksi kuin kuumetta ja pientä vatsatautia, jotka toivottavasti on nyt ohi (koputtaa puuta). 

Täällähän siis tarvitaan terveysvakuutus, joita on todella monenlaisia. Ilman vakuutustakin hoitoa saa, ketään ei kuolemaan jätetä mutta kalliiksi se tulee. Tunnen ihmisiä joilla on luottotiedot menneet monien kymmenien tuhansien sairaalamaksujen vuoksi. Meillä on vakuutus miehen työpaikan kautta. Sitä kautta saamme alennuksen vakuutusmaksuihin eikä meiltä edes vaadittu terveystarkastusta vaan automaattisesti kaikki hyväksytään. Täällähän on paljon juttua pre-existing conditions, mitä tää nyt suomeksi onkaan, esim yksi minun työkaveri ei syövän vuoksi vakuutusta helposti saa. Vaikka me saadaankin vakuutusmaksuihin alennus, niin silti maksamme kuukaudessa useamman satasen. Summa tuntuu todella kalliilta Suomessa kasvaneena ja tulevaisuuden haaveissa onkin löytää työpaikka, joko mies tai minä, joka tarjoaa paremman hinnan. Jos minun haaveet toteutuu ja pääsen sairaalan töihin niin sieltä kautta tämä onnistunee. 

Se mitä vakuutus korvaa vaihtelee hirmuisesti. Kuinka monta kertaa olenkaan soittanut vaukuutusyhtiöön tarkistaakseni tiettyjä asioita. Meillä ennaltaehkäisevä hoito, eli iänmukaiset lääkärintarkastukset ja rokotukset ovat meille ilmaiset eli vakuutus korvaa ne kokonaan. Mikäli joudumme käymään lääkärissä sairauden vuoksi, silloin on 15 dollarin omavastuu. Ensiapuun mennessä maksu on muistaakseni $125, hammaslääkärin puolivuotistarkastus puhdistuksineen on $5. Silmälääkärin tarkastus on $50. Ne mitä vakuutus ei korvaa, niihin on yleensä kuitenkin vakuutusfirman puolesta neuvoteltu alennettu hinta ja meillä on maksukatto joten pahimmassakaan tapauksessa laskuja ei silti tulisi kymmeniä tuhansia. 

Meidän vakuutus vaatii että meillä on ennalta päätetty PCP, primary care provider. Lapsilla se on lastenlääkäri ja mieheni ja minä käymme perheklinikalla. Hammaslääkäri on kaikilla sama. Meidän vakuutus on täällä päin todella yleinen joten useimmat paikat hyväksyvät sen. Olen ollut meidän lääkäreihin tyytyväinen enkä koe tarvetta vaihtaa. Vakuutusyhtiö tarjoaa myös 24 h auki olevan sairaanhoitaja puhelinlinjan. Mihin aikaan tahansa voin siis sinne soittaa ja kysyä terveydenhoitoon liittyviä kysymyksiä. Reseptilääkkeistä saa myös alennuksen vakuutuksen kautta. Tietääkseni antibiootit ym on todella halpoja. Minun ehkäisypillerit vakuutuksen kautta olis reilu $70, mutta onnekseni sain gynekologiltani jonkin lääkefirman alennuksen ja sillä maksan $30. Obaman terveydenhuolto uudistuksen myötä ehkäisy tulee täysin vakuutuksen korvattavaksi ja minulle se tulee voimaan maaliskuussa. 

Kyllä se välillä harmittaa maksaa kalliita vakuutusmaksuja mutta toisaalta kyllä etenkin lasten kanssa en ikinä ilman vakuutusta haluaisi elää. 

No comments:

Post a Comment