Wednesday, November 14, 2012

Kindergarten


Meillä 5v. esikoinen on siis koulussa, täällä ensimmäinen vuosi on kindergarten. Olen miettinyt et oisko se jotain välillä suomen eskari ja eka luokka. Kertokaa ihmeessä te joilla suomesta kokemusta on. Meidän koulupiirissä kindergarten on puolipäiväinen, meidän naapurustolla se on iltapäivästä. Luokalla on 22 oppilasta. Meillä oli viime viikolla opettajan kanssa tapaaminen ja hienoa kehitystä on meidän tytössä näkynyt. Neiti on hiljainen ja keskittyy todella hyvin annettuihin tehtäviin. Opettaja sanoi että ainoa asia mitä hän suosittelee lisäämään on puhuminen. Mutta hän tietää että tyttö on kaksikielinen niin mietti että voihan olla että on tilanteita missä lapsi ei ole varma miten vastata oikealla kielellä.

Koulussa harjoitellaan kirjaimia ja numeroita, laskemista, viime aikoina tyttö on kovasti riimitellyt. Kerran viikossa vierailevat koulun kirjastossa josta saavat kirjan lainaan, kerran viikossa on liikuntaa, kerran viikossa taidetta ja musiikkia. Pari kertaa on jo tehty "book report" olin hetken ihmeissäni opettajan siitä mainitessa...eihän monikaan osaa edes lukea saati kirjoittaa...no kyseessä on yhden sivun tehtävä johon kirjoitetaan kirjan ja kirjailijan nimi, ja sitten piirretään kuva tarinasta.

Tämä kansio kulkee koulurepussa aina mukana. Siinä tulee kotiin tuleva posti/läksyt ja siinä voin minä toimittaa koululle tarvittaessa viestiä. 


Tässä on joitain esimerkkejä kotitehtävistä, S ja C menee vielä sekaisin :)
Kerran viikossa on myös kid writing. Silloin on vanhempia vapaaehtoisina apuna. Lapset kirjoittaa mitä äänteitä kuulevat opettajan lukiessa ja yllättävän hyvin sieltä alkaa sanoja muodostua. 
Oma nimi kirjoitetaan joka paperiin tekstaten ja ei mennyt kauaa kun sen oppi, meillä osas neiti kirjoittaa lempinimensä isoilla kirjaimilla ennen koulun alkua.


Tässä on yhden viikon teema. Jännä huomata että täällä ei opetalla kirjaimia aakkosjärjestyksessä, siis tietty aakkoset opetellaan luettelemaan aakkosjärjestyksessä mutta yksityiskohtaisempaa keskittymistä tiettyihin kirjaimiin tehdään mulle tuntemattomassa järjestyksessä. Tässä esim on nyt opetuksessa kirjaimet A C ja P. Ja joka viikko on pari sanaa, nyt I ja like joita sitten opetellaan käyttämään lauseissa.


Viestit koululta toimii todella hyvin. Nyt kun oli myrskyn vuoksi koulu kiinni niin sen lisäksi että se oli koulun nettisivuilla niin tuli myös sähköposti ja vielä puhelimitse ääniviesti. 

Kouluun mennessä piti olla rokotukset ajantasalla. Täällä on rokotuksia paljon enemmän kuin suomessa rokotusohjelmassa joten meillä oli siinä hieman kiinniotettavaa mutta saatiin kaikki ajoissa kuntoon. Myös hammaslääkärin tarkastus vaadittiin.

Ihana on huomata että lapsi on saanut koulusta tuttuja, kaverisynttäreillä on käyty, koulukavereita näkyy ulkona ja mun työpaikallakin lapsiparkissa välillä kuuluu huikkaus lähtiessä "see you on the bus!" Niin ne lapset kasvaa. Minusta on vieläkin ihan hurjaa ajatella että meillä on koululainen. 


2 comments:

  1. Kindergarten on sama kuin taalla Hollannissa Kleuterschool mika siis on suomeksi Esikoulu;)On ollut itseasiassa janna huomata etta loppujen lopuksi kaikissa maissa tietyntyypinen opetus alkaa samassa iassa kuin Suomessa, termit vaan ovat erillaiset. On varmasti ihanaa huomata etta omat lapset ottavat oman sosiaalisen paikkansa itselle vieraassa kulttuurissa. Minulle se on ollut.

    ReplyDelete
  2. Mä olen kanssa mieltänyt kindergartenin suomalaisen esikoulun vastineeksi, mutta (perustuen muistikuviin, kun pikkusisko oli kindergartenissa) täällä painotetaan enemmän lukemista ja kirjoittamista - varmaan ihan syystäkin, kun englannin lukeminen ja kirjoittaminen on hieman monimutkaisempaa kuin suomen - kun taas Suomessa on paljon vahvempi painotus käytännön taidoissa. (Liikennevalot, kellonajat, yms.)

    ReplyDelete